Dit jaar gaan we een rally rijden om een bijdrage te kunnen leveren aan een hartrevalidatieprogramma voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen.

In Nederland worden er dagelijks vier kinderen geboren met een hartafwijking, van wie een groot deel een openhartoperatie moet ondergaan. Hoewel de overlevingskansen na de operatie de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn, is de levensverwachting van deze groep kinderen nog steeds beperkt doordat op latere leeftijd nieuwe problemen zoals hartfalen en hartritmestoornissen ontstaan.

In de Nederlandse kinderhartcentra is het op dit moment de praktijk dat ouders en kinderen na ontslag uit het ziekenhuis zelf moeten uitzoeken wat wel en niet kan. Angst en ongerustheid van ouders en mensen in hun omgeving leiden er helaas vaak toe dat kinderen na een geslaagde hartoperatie minder mee doen met sport en spel in vergelijking met hun leeftijdgenoten. Zij worden hierdoor vaak ten onrechte beperkt in hun fysieke capaciteit en motorische ontwikkeling.

In verschillende studies is aangetoond dat training bij kinderen met een aangeboren hartafwijking helpt om hun inspanningsvermogen te vergroten. Ook blijkt uit deze onderzoeken dat het in de meeste gevallen veilig is om deze kinderen te laten trainen en sporten.

Om kinderen na een hartoperatie een kans te geven een normaal leven met vriendjes en klasgenootjes op te bouwen en hopelijk een betere toekomst te bieden, wil het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een kinderhart-revalidatieprogramma te starten na een hartoperatie.

Uiteindelijk is het de bedoeling om dit revalidatieprogramma standaard aan te bieden in het LUMC en landelijk te implementeren. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met aangeboren hartafwijkingen niet alleen overleven, maar ook een normaal leven kunnen leiden waarin het plezier van sport en spel, samen met hun leeftijdgenootjes een centrale plaats inneemt.

 

Deel dit bericht op: