Met de toepassing van de meest duurzame innovaties sleept De Tinfabriek in Naarden het felbegeerde en internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk BREEAM In-Use Excellent in de wacht. Na een intensieve verbouwing is de fabriek getransformeerd naar een duurzame en inspirerende locatie. De Tinfabriek is nu officieel één van de meest duurzame panden in Nederland. Ook gemeente Gooise Meren kreeg een certificaat uitgereikt.

BREEAM is een Britse instantie die de duurzaamheid van gebouwen beoordeelt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en bestaande bouw, oftewel In-Use, zoals De Tinfabriek. Willem Jan van der Burg, directeur van Volvo Buitenweg en samen met zijn vrouw Tineke initiatiefnemer van De Tinfabriek, geeft hierbij aan dat het het meest duurzame is om een bestaand pand te behouden en ingrijpend te verduurzamen. De te produceren en aan te leveren materialen voor nieuwbouw hebben een veel grotere impact op het milieu.

Toen Willem Jan en Tineke in 2017 de herbestemming van De Tinfabriek uitwerkten, was al duidelijk dat ze de lat hoog wilden leggen op het gebied van duurzaamheid. De keuze om voor een BREEAM certificering te gaan, had daarbij verschillende redenen. De beoordeling is streng, maar het geeft aan dat een pand ook echt duurzaam is. Daarbij gaat BREEAM verder dan alleen duurzame innovaties die in de fabriek zijn toegepast, zoals warmtepompen, zonnepanelen en LED verlichting. Er wordt ook gekeken naar gebruik en leefbaarheid van een pand.

Het bezit van een BREEAM-certificaat levert ook een voordeel op voor huurders van kantoren bij Meettin. Naast bijvoorbeeld de energiemaatregelen wordt ook gelet op de toepasbaarheid voor gebruikers van het pand. Met het duurzaamheidskeurmerk kunnen huurders aantonen dat zij bijdragen aan een duurzame omgeving.

Bron: Naarder Nieuws 20 november 2019

Deel dit bericht op: